Bejelentés


Teremtés az időn át
Időutazás?


Van több nagyon fontos, lényeges bizonyíték az időutazásra mai világunkban, az egyik az Indiai pálmalevelek létezése.
Már sokan hallottak róluk, de az eredetüket illetően, még senki sem adott magyarázatot keletkezésük mikéntjére, vagy létezésük értelmére. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy hamisítványok, az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, miután több tudós és kutató eredetinek találta a ma is élő emberek életét pontosan tartalmazó, esetenként több ezer éves  pálmaleveleket.
Mik is valójában a pálmalevelek?
Hogyan fordulhat elő az, hogy 2500  évvel ezelőtt élt "indiai" szerzetesek, "szent emberek" leírják ma élő emberek életét szóról-szóra?
A választ már megkapjuk a beazonosítási procedúra során. Már itt is van az első árulkodó jel, mert csak kizárólag azoknak az embereknek van pálmalevele, akik életükben keresni fogják, vagy is akik nem keresik életükben soha, azoknak nincs is!


(Fontos: az utolsó pálmalevél felolvasókat már kiképezték, mert mi vagyunk az utolsó nemzedék akinek vannak pálmaleveleik, talán még születnek páran utánunk, de már nem száz millióan!)


A beazonosítás ujjlenyomat vétellel kezdődik, azután egy ujjlenyomat szakértő számokká alakítja a mintát. Minden embernek más-más számértéket takar az ujjlenyomata, a kapott szám alapján kezdődik a pálmalevél keresése, ami ha sikeres és az esetek 99%-ban az, akkor megmagyarázhatatlan módon az ujjlenyomatból kapott szám van feltüntetve a tulajdonosának íródott több ezer éves pálmalevélen, (napjainkban szintén ezzel az eljárással azonosítanak) amiben le van írva a születés napjától a halála percéig minden fontos, és nem olyan fontos esemény is.
Pl: betegségek, műtétek, munkahelyek, gyerekek, szerelmek, család, esetenként barátok stb... !

"Valójában a legidősebb pálmalevelek max. 800 évesek, mert ennyi idő elteltével mindenképp át kell másolni azokat, hogy tartalmuk ne károsodjon, 100%-kos maradjon."

De hogy is lehetséges mindez?

Természetesen az kizárt, hogy több ezer évvel ezelőtt élt szerzetesek az égre nézve, azután mélyen magukba szállva képesek áthatolni a tér- idő szövetén, és  110 millió ma élő, és még meg nem született ember életét végignézik, majd leírják töviről hegyire. Butaság elhinni ilyesmit! Mint mindennek, úgy a pálmaleveleknek is van értelme, miértje és célja!

Azért csak azoknak az embereknek van pálmalevele akik keresik, mert csak tőlük vettek ujjlenyomatot. Az ujjlenyomat vétel után, így vagy úgy, regisztrálva lesznek az emberek, ez alapján kerülnek be ebbe az ördögien kitervelt körforgásba.

A világon nem sok cég van, ami megkap bármilyen információt emberekről, de legalább egyet mindenki ismer, a CIA-t. Az ujjlenyomat alapján, már mindegy mikor nyitnak aktát, és ellenőrzik le az embereket, mert a CIA rendszere autómatikusan begyűjt minden fellelhető adatot a célszemélyekről a világhálónak köszönhetően. Hozzáférnek kórházi, munkahelyi és a személyi számítógépünkön és az okos telefonunkon tárolt adatokhoz!


Az információ gyűjtésére gyakorlatilag évtizedek is a rendelkezésükre állnak az ujjlenyomat vétel után, mert az is lehetséges, hogy csak 40-50 év múlva indulnak vissza a távoli múltba a leírandó adatokkal! De a halál pontos percének leírása miatt, mindenképp az adott személy halála után!

"Azt nem hiszem, hogy egy ember adataival visszautaznának. Az időutazás természetét kihasználva, egyszerűbb megvárni talán az összes ember adatait!"


Miért van szükség több mint 110 millió ember életének pontos leírására, az egyszerű: A megtévesztés miatt! A világ eseményeit leíró pálmalevelek tartalma nem csak érdekes, hanem megtévesztő is!


"A világméretű változások az európai naptárrendszer szerint kb. 2050-ig tartanak. Eredményeképpen Amerika elveszíti jelenlegi domináns pozícióját, Európa pedig Ázsiával együtt  új geopolitikai gazdasági teret teremt  egy Párizs, Berlin, Moszkva, Peking, Delhi, Tokio tengely mentén, melynek társadalmai az egyes országok gyökereinek és hagyományainak figyelembe vételével a világot  a stabilitás és fejlődés új korszakába vezetik."

 

"Az Ősi írásokban a világ jövőbeni eseményei is megtalálhatók. Főként a Kanchipuram-i és a Bangalore-i könyvtárakban fel lelhetők a világ jövőjére vonatkozó kijelentések, megközelítőleg ötven évre előre megírva. Az írások szerint a társadalmunk sors döntő változások elé néz. Az Egyesült Államok által elindított, terrorizmus elleni világ méretű harcban , mely elsősorban az amerikai hegemóniára való törekvések keresztülvitelét szolgálja - a NATO tagállamai is részt vesznek katonai akciók formájában, amerikai vezetés alatt. A támadási célok többek között Irán, Jemen, Líbia, Sri lanka, Malajzia és Szudán lesznek. A legérdekesebb azonban az a tény, hogy a prognózisok szerint az Irak elleni támadás, mely februárban kellene el kezdődjön, egy amerikai "Vimana" elpusztítása miatt egy hónapot késni fog. A Vimana az írásban repülőgépet vagy űrhajót jelent. Valóban az amerikai űrhajó, a Columbia balesete miatt az Irak elleni amerikai háború a tervezettnél később kezdődött."A világhálón bárki bármikor elérheti a teljes változatokat, mindegyik pálmalevél Kína jövőbeli vezető szerepére utal, és itt van a trükk!


Mivel bizonyíthatóan hitelesek a több millió ember életét leíró pálmalevelek, ezért senkinek eszébe sem jutna, hogy a Világ eseményeit leíró pálmalevél tartalma nem igaz.
Folyt. "Középkor és napjaink" oldal

Kihalás vagy célzott irtás

 

 

Hogyan tűntek el a dinók a Földről?

A kontinensek kb 200-250 millió évvel ezelőtt kezdtek távolodni egymástól. Ebből a tényből eredően a 65 millió évvel ezelőtti "becsapódáskor" bekövetkezett kihalás után, nem lehet egy közös őst említeni! Az emlősöknél semmikép!
A más-más kontinenseken kialakult létformák között túl nagy a genetikai szakadék! De ez a jellemző magára az evolúcióra, mert szinte az összes ma élő emlősfaj evolúciója rejtélyesen hiányos, hézagos!

Például a cetek evolúciója a következőképp fest a meglévő leletek alapján: Egy szárazföldi emlős patás, az 53 millió évvel ezelőtt élt Pakicetus, amit a paleontológusok kiáltottak ki cet elődnek, világra hozta a patás-uszonyos Ambulocetust, ami e csodálatos evolúciós folyamat végén mi mást hozhatott volna a világra, mint egy cetet, ami már teljesen vízhez kötött élőlény! Hiányoznak, nincsenek átmeneti lények!

A becsapódást támogató tudósok azt állítják, hogy minden 9-kilósnál nehezebb szárazföldi élőlény elpusztult!

Nagyon érdekes! Úgy néz ki szerintük, hogy a könnyebbek hőállóak voltak és évmilliókat kibírtak élelem és oxigén nélkül!


Valamit ne felejtsünk el! Ha a "becsapódás" után minimum 700 c. fokra hevült a légkör bolygó szerte, amit a füsttől és portól hónapokon át tartó sötétség és lassú vissza hűlés követett, akkor miért hiszi el sok ember, hogy bármi képes túlélni ilyen katasztrófát? Szárazföldi állat és növény sem maradhatott volna a bolygón!


Két  szomorú, de nagyon jó példa: Pompei és Herculaneum. E két városban az ott élő emberek, állatok és növények  pusztulását hasonló körülmények idézték elő, csak kicsiben!
Ha egy értelmes lény  mint az ember, nem tud elbújni egy ilyen, a "becsapódáshoz" képest kisméretű katasztrófa elől, annak csak egy oka lehet: Nincs hova elbújni, nincs esély a túlélésre!

A vízi állatok többségének vannak elődeik a Jura-korból előkerült leletek alapján! Pl : hüllők, halak, kagylók, rákok stb...!
A tudósok szerint a delfineknek is szárazföldi, farkasszerű lénynek kellett lennie az ősének, a lábnak nem nevezhető csökevény csontozat miatt! De ilyen átmeneti lényt sem találtak sehol a világon!Az óceánok tüdős és elevenszülő teremtményeinek jelenléte izgatja  óceán kutatóinkat a leginkább! Nincs rá magyarázat, hogy hogyan fejlődtek és hogyan lehetnek jelen a világ óceánjaiban-tengereiben pár millió éve! Elismerték, hogy semmiféle lelet nem bizonyítja az átalakulásukat. Egyszer csak megjelentek a semmiből!

Arra sincs konkrét megdönthetetlen bizonyíték, hogy a Júra- korban élt volna  emlős állat a Földön! A tudósok csak szeretnék hogy így legyen, mert másként nem tudnák megmagyarázni az elképesztő Földi evolúciós elméletüket, ami már a varázslaton is túl mutat!

Ami tény az emlős földi léttel kapcsolatban. Soha egyik földtörténeti korban sem voltak jelen a mai értelemben vett emlős állatok! Miből szelektálódtak genetikailag?


A Triászban, mintegy 200 millió évvel ezelőtt megjelent morganucodon-ról, melyről sokáig úgy gondolták hogy az első emlős, sok tudós vélekedik úgy, hogy nem lehet az emlősök közé sorolni, mert a csontozata miatt inkább hüllő lehetett mint emlős.


A morganucodon.


A katasztrófát túlélő fajok nagy része vízi élőlény volt! (Hüllők) Az evolúciós elmélet szerint őseinknek a vízből kellett előmászni! De ehhez az átalakuláshoz kevés lett volna a 65 millió éves evolúciós folyamat!

A madarak is igen sokat változtak, ha valóban a dinók leszármazottai! A dinoszauruszok körében nem volt épp elterjedt szokás a repülés, noha volt több repülni tudó faj. Ehhez képest a madarak napjainkban nagy előszeretettel gyakorolják ezen képességüket!
Alig van néhány madárfaj, ami nem tud repülni! Tollakat növesztettek a páncél helyett és csőrt a fogak helyett, valamint rettenetesen összementek!
Ez még rendben is van. De akkor mégsem pusztultak ki a dinoszauruszok, mert valamiből még is csak ki kellett fejlődnie a madaraknak. Nagyon érdekes!

Ez miként kapcsolódik az időutazáshoz?

Folytatás: "1.Fejezet: Evolúció, Őskor.

 

 

 

New York Waldorf-Astoria 

 

Néhány éve hozták nyilvánosságra a Waldorf Astoria alatti titkos vasútállomás létezését. Az állomást és a hozzátartozó vonalat, kizárólag Franklin D. Roosevelt volt amerikai elnöknek (1933-1945) titkos szállítására hozták létre. Ez az állomás volt hivatott elrejteni a sajtó és a világ elől Roosevelt elnököt úgy, hogy ne kelljen kiszállnia a három és fél tonnás limuzinjából, csak a Waldorf Astoria 12. emeletén lévő lakosztályánál.

A lakosztályt egy teherlift kötötte össze az állomással! Erre állítólag azért volt szükség, hogy eltitkolják Roosevelt betegségét, mert 1921-ben polyomielitis (gyermekbénulás) következtében csípőtől lefelé szinte teljesen lebénult. Persze lehettek még biztonsági okai is, az amúgy a világválság közepette épült állomás létrejöttének!

Ez még rendben is van, hisz már nagyon sok volt titkos létesítménynek a létezését hozták nyilvánosságra! Ami engem érdekel, az a 1930-as évek elején épült MNCX 002 jelzésű vonatkocsi, amit Roosevelt halála után (1945) vontattak a titkos állomásra. Ránézésre semmi különös nincs a vagonon. Két centiméteres szegecselt páncélzat. Megerősített alváz. A tetején lőrések.


 

 De van egy dolog, ami mégsem odavaló! A több centiméter vastag ragasztott biztonsági üveg, mert azt még a vagon bevontatása után jó néhány évvel fejlesztették ki! Hogy ez bizonyít e valamit? Miként lehet egy nem létező technikát beépíteni egy járműbe a 30-as évek elején? ( Az amerikai elnököket, talán a jövőből érkező technikákkal védik? ) Lehet találgatni. Számomra az időutazással lehet megmagyarázni ezt a rejtélyt is!

 

A számláló elhelyezve: 10/16/2014 Eddigi látogatók száma: 93264

 

Néhány érdekes fotó, amik az ókorból és a középkorból származó faragványokat, épületeket ábrázolnak, egymástól teljesen elszigetelt kultúrákból...

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CCCP


1946-ban a férfi, kinek nevét nem közölték, "bizonyos testületben" szolgált. Ez a fajta meghatározás egyszerűen a belügyi szerveket jelenti. A belügyhöz tartozott a KGB éppen úgy (bár akkor még NKVD-nek hívták...), mint a rendfenntartó erők, a besúgóhálózat. A belügyi fegyveres erőkhöz egyszerűen besorozták a katonákat, beosztották a tiszteket.

Amiről itt szó lesz, nagyon fantasztikusan hangzik. De már tudjuk, hogy ami fantasztikus, az még lehet valós. Ami egy időben valakik számára hihetetlen, az mások számára, máshol vagy máskor egészen természetes is lehet. Az esetet 2004-ben a Szentpéterváron megjelenő Kalejdoszkop NOL, vagyis az "UFO-Kaleidoszkóp" c. folyóirat 6-ik száma hozta le.


Egy ma középkorú orosz tanítónő keresett fel egy újságírót, A. Pjesztovot, hogy elmondja neki, mit hallott az apjától évtizedekkel ezelőtt. Apja a történetet csak 1980-ban mesélte el már felnőtt lányának. 1946-ban a férfi, kinek nevét nem közölték, "bizonyos testületben" szolgált. Ez a fajta meghatározás egyszerűen a belügyi szerveket jelenti.


A belügyhöz tartozott a KGB éppen úgy (bár akkor még NKVD-nek hívták...), mint a rendfenntartó erők, a besúgóhálózat. A belügyi fegyveres erőkhöz egyszerűen besorozták a katonákat, beosztották a tiszteket. A hölgy apja 1980 nyarán, amikor Moszkvában a csonka olimpia zajlott – nem sokkal korábban szovjet katonák rohanták le Afganisztánt, ezért a szabad világ számos országa nem küldte el versenyzőit Moszkvába, bojkottálva a játékokat –, igen idegesen jött haza. Ismeretes, hogy európai szintű ellátásra a lakosság mindig csak Moszkvában számíthatott, ám propaganda-okokból az olimpia idejére az ottani boltokat feltöltötték olyan árucikkekkel is, amelyeket a szovjet alattvalók sem azelőtt, sem azután nem láttak. Többek között megjelentek a piacon nyugati cigaretták is: Marlboro, Kent, Salem stb. Élelmesek felvásárolták vagy egyszerűen ellopták a moszkvai raktárakból a szállítmányok egy részét, és vidékre vitték, ahol borsos áron adták el.


Nos, ami az idős férfi idegességét okozta, az egy doboz mentolos Newport cigaretta volt. Ez ugyanis félelmetes emlékeket ébresztett benne, amiket most elmondott a lányának is.
De előbb megeskette, hogy míg ő, az apa él, a lánya senkinek sem mondja el a történetet. Látszott rajta, hogy még több mint harminc évvel az esemény után is retteg... 1946-ban történt. A fiatalember akkor a vlagyimiri kerület Szobinka nevű városkájában főhadnagyként szolgált a belügyi alakulatoknál. Egy napon az egyik rendőrjárőr egy vérző fejű, kába alakot hozott be. Az illetőn látszott: sokkot élt át, azt sem tudja, hol van, nem tudott megszólalni és csak tétován nézelődött. Átkutatták és elvettek mindent, amit találtak nála. Volt ott külföldi eredetű golyóstoll, öngyújtó, Newport márkájú külföldi cigaretta. Ami a leggyanúsabb volt: egy olyan személyi igazolvány Pokrovszkij névre kiállítva, amelyet soha a Szovjetunió területén nem használtak. Már az is roppant különös volt, hogy az igazolványba nem csak oroszul, de angolul is beírták az adatokat Amit abban találtak, az érthetően meghaladta a szovjet tisztek agyi befogadóképességét.
Az igazolványt ugyanis egy olyan embernek állították ki, aki 1972. március 1-jén született! És akkor még csak 1946-ot írtak! Ráadásul az igazolvány kiállításának dátuma 2008 volt!


De volt ott más furcsaság is. A férfi igazolványát ugyanis nem más, mint egy akkor ismeretlen nevű szervezet adta ki. A négybetűs rövidítés NATO volt... Ráadásul az igazolvány nyomtatott szövegéből kiderült, hogy azt a Murmanszk szovjet hadikikötőt és nagyvárost megszálló NATO-erők Norvég Parancsnoksága állította ki. Mindez arra utalt, hogy Pokrovszkij polgártárs valamikor 2008 táján egy olyan Murmanszkban él(t), amelyet egy szomszédos nyugati, kapitalista ország, Norvégia szállt meg! Mintha még ez sem lenne elég - az igazolványban természetesen ott volt Pokrovszkij fényképe is. Csakhogy ez a kép színes volt! Márpedig színes fotót orosz földön 1946-ban még nem nagyon láthattak az emberek. Gondoljunk csak bele: az első színes játékfilm 1939-ben készült az USA-ban (Óz, a csodák csodája c. mesefilm) és az újságokban sem volt annak előtte színes fénykép. Képzelhetjük, hogy a szovjet tisztek és katonák, az állam biztonságát őrizni hivatott emberek milyen érdeklődéssel tanulmányozták ezt a számukra többszörösen is hihetetlen és érthetetlen dokumentumot! Próbáljuk magunkat beleképzelni a belügyesek helyébe. Ott, ahol ők éltek, 1946-ot írtak, a háború most ért véget. Norvégiáról jó esetben egy átlagos műveltségű katonatiszt csak annyit tudott, hogy szomszédos ország, kapitalista, tehát ellenség. A színes fotó és az igazolványban található különös adatok, elsősorban a dátum egyszerűen feldolgozhatatlannak tűnt.


Hogyan születhetne ez az ember, aki előttük állt, 1972-ben, amikor az az év még el sem jött, és hogyan tarthatnának Ők a kezükben olyan dokumentumot, amelyet majd csak ötvennyolc év múlva fognak kinyomtatni? Az időutazásokról nyilván sohasem hallottak. Messze volt még az az idő, amikor a Szovjetunióba is betört a tudományos-fantasztikus irodalom és film világa. A belügyesek számára egy pillanatig sem volt kétséges, hogy egy kémmel állnak szemben, hiszen külföldi, nyugati igazolványa volt! Olyan tárgyak vannak nála, amelyeket ott, náluk, még soha senki nem látott: golyóstoll, idegen cigaretta... Természetesen értesítették a vlagyimiri főnököket, akik csoportosan loholtak a helyszínre és megfelelő őrizet alatt vitték el a kémet.


De még nem is értek Vlagyimirba, amikor útközben utolérte őket a felsőbb utasítás: A foglyot azonnal szállítsák egyenesen Moszkvába, a Lubjanka-börtönbe! A volt főhadnagy soha többé nem hallott a kémről, annak további sorsa felől természetesen nem mert kérdezősködni. Választ úgysem kapott volna. Viszont nagy valószínűséggel, elveszíti katonai rangját és felkerül a gyanúsítottak listájára, melynek következtében könnyedén egy szibériai lágerben találhatta volna magát. Ez akkoriban, Sztálin rémuralmának kellős közepén sok millió honfitársával megtörtént.


Ám valamilyen formában mégis visszahatott rá az ügy. 1949-ben ismét kénytelen volt megemlékezni Pokrovszkijról. A rádió, az újságok akkor adták hírül, hogy az átkozott nyugati kapitalisták erős katonai szövetséget hoztak létre, amely természetesen a Szovjetunió elpusztítását tűzte ki célul. A nyugati katonai szövetség rövidített neve NATO volt... Az orosz férfinak ekkor, akár akarta, akár nem, ismét eszébe jutott a "norvég kém", akinek igazolványát valamikor a távoli jövőben éppen ez a szervezet állította ki... Aztán évtizedekig nem történt semmi és a férfi már-már el is felejtette volna Pokrovszkijt, amikor eljött 1980 és a moszkvai olimpia.


Egy napon egy illegális árus neki is felkínálta a nyugati cigarettákat. Az egykori belügyi főhadnagy, most már öreg nyugdíjas, meglátta a Newport feliratot egy dobozon. Megvette, hazavitte és felindultan mesélte el lányának az 1946-os történetet.


Az a tény, hogy ilyen cigaretta valóban létezik már, ismét eszébe idézte azt a szerencsétlen eseményt. Mi történhetett valójában? A dolog nagyon összetett. Többféle variációval kell számolnunk.

Az egyik: Az egészet csak kitalálta valaki, hiszen az égvilágon semmilyen bizonyíték nincs a "sztori" valódiságára.

A második: Megtörtént, de ma már kinyomozhatatlan, mert a KGB irattárait – tudjuk jól –, alaposan megritkították, időnként az efféle gyanús ügyekről maradt okmányokat el is tüntették, nehogy később azok árulkodjanak a valós történésekről. (Vegyük például Raoul Wallenberg esetét. Ő ugyanakkor halt meg a Lubjanka börtönben, amikor Pokrovszkijt feltehetően szintén halálra verték, hisz nem hihették el neki azt a kézenfekvő magyarázatot, hogy Ő a jövőből került vissza. Nyilván kémnek nézték, és később kivégezték – ahogyan Wallenberget is.)


Mennyi az esélye annak, hogy a "norvég kém" valóban időutazó volt? Lehet, hogy nem is szándékosan tért vissza a múltba. Ám valami történt vele 2007 vagy 2008 körül és "visszament" az időben. E téren még olyan természeti törvények létezhetnek, sőt bizonyosan léteznek is, amelyeket mi semmilyen fokon nem ismerünk. Az már számomra nem kérdés, hogy 2008-ban –   volt e már időutazás! Annak törvényeit, szabályait, feltételeit és fizikai természetét már ismerik évtizedek óta a CIA-nál is. Az is lehet, hogy Pokrovszkij nem időutazó volt, csak azzá lett – akarata ellenére! Valami történt vele, valami olyan térbe került akár csak másodpercekre is, amely visszavetette őt az időben, de nem a térben. Hiszen orosz volt, és orosz földre került ismét. Gondoljunk csak arra, hogy szerte a világban – Magyarországon is – minden évben több ezer, (ebből nálunk talán 10-20) – embernek veszik nyoma, és soha többé nem kerülnek elő, holttestüket sem találják meg és külföldön sem bukkannak fel soha többé.


Könnyen lehet tehát, hogy ez valamilyen tér-idő-eseménysorozat függvénye. Nem zárható ki, hogy emberek ma is visszaeshetnek valamilyen régebbi időbe, vagy akaratuk ellenére előbbre jutnak a jövőbe, ahonnan nem akarnak, vagy nem tudnak visszatérni közénk.


De ami még is inkább hihetőbb, hogy több nemzet kísérletezik az időutazással, mert lássuk be, hogy a vége úgy is ez lesz!


Az orosz eredeti szövegben a visszaemlékezést közlő újságíró azzal fejezte be a történetet: Már csak pár évet kell várni és meglátjuk, mi lesz 2008-ban. Hátha akkor megértjük a történetet? Mi azt gyanítjuk inkább, hogy ún. "alternatív jövők" esetéről van szó. Lehet, van egy olyan jövőváltozat is, amelyben a mai Oroszországot eluralja valamilyen káosz vagy betegség vagy (bel)háború, és a NATO siet majd segítségére, elfoglalva-felszabadítva egyes területeit, hogy azokat megóvja az általános pusztítástól?

Ekkor érthetővé válna a különös személyi igazolvány szövegének minden betűje... (Amint látjuk, öt évvel ezelőtt íródott a cikk, s azóta sem hallottunk időgépről. De attól még van rég, csak nem hozzák nyilvánosságra.


Megtörtént a háború?

2008:A grúz háború háttere A grúz háborúért Makk László szerint mindkét fél felelős. Nyílt titok volt, hogy a NATO milyen segítséget nyújtott Grúziának. 2008 május 15-én Brüsszelben, a NATO-orosz tanács vezérkari főnöki ülésén az oroszok egy tételes listát ismertettek, hogy melyik tagország (közöttük Magyarország), milyen segítséget adott, és már akkor lehetett sejteni, hogy háború lesz.


A NATO figyelmeztetése viszont már későn érkezett a korábbi segítségtől felbátorodott Grúziának. Június-július folyamán mind a grúz, mind az orosz hadsereg megtartotta a határmenti hadgyakorlatokat, mint háborús főpróbát, és mindkét fél önbizalommal telve fejezte be azokat. A többit már mindenki ismeri: augusztus 7-én a grúzoknál szakadt el a cérna, válaszul az oroszok pár nap alatt megsemmisítették a grúz erőket.


Makk László úgy véli, hogy az orosz hadsereg bevonulása egyes dél-oszét területekre még megmagyarázható, azt viszont, hogy miért hatoltak be Grúziába és miért maradtak ott, maguk sem tudják megmagyarázni. Éppen ezért Makk László véleménye szerint az oroszok előbb-utóbb kivonulnak Grúziából. Jelenleg viszont egy olyan taktikához folyamodnak, ami a II. világháborús eszközökre emlékeztet, és ami például a balkáni válság idején Magyarország vagy más országok számára teljesen elképzelhetetlen volt.


Békefenntartásra hivatkozva egységeik tulajdonképpen elfoglalták és ellenőrzésük alatt tartják a főbb grúz stratégiai pontokat. A kivonulás részletei remek tárgyalási alapot nyújtanak majd a NATO-val szemben. Várhatóan egy folyosó kialakítására törekednek Abházia és Oszétia között, amelyet ellenőrizni tudnak majd. Mi lesz a folytatás?


A hétfő nyilatkozatok azt vetítik előre, hogy Medvegyev egyre keményebb vonalat képvisel a konfliktusban. Putyint Makk László szerint lefoglalja a belpolitika, a külpolitika az elnökre maradt. A szakértő véleménye szerint jelenleg 60 százalék az esélye annak, hogy a háború folytatódik észak, észak-nyugat felé, azaz Moldova, vagy még inkább Ukrajna irányába.


Borisz Jelcin már 1994-ben felvetette, hogy Oroszországnak növelni kell befolyását a FÁK-államokban az orosz határhoz közel eső, túlnyomóan oroszok lakta részeken. A kérdés sokáig nyitva maradt, de most úgy látszik, hogy a befolyás növelése megkezdődött. Az oroszok egy új módszert alkalmaznak: kijátsszák az állampolgársági kártyát. A módszer lényege nagyon nagy vonalakban: az érintett övezetekben például orosz útlevél vagy állampolgárság jár.


További eredményeket hozhat, ha az elégedetlenséget provokációk növelik, és ha kirobban a feszültség, akkor a békefenntartásra hivatkozva be lehet vonulni az érintett területre. Az elképzelés Grúzia esetében tökéletesen működött. Versenyfutás Ukrajnáért A világon jelenleg számos ponton folyik a nagyhatalmak befolyási övezetelosztása. Ennek egyik, most nagyon előtérbe került része a Lengyelország tengeri szakasztól és a Baltikumtól a Kaukázusig tartó övezet, amelynek egyik kulcspontja Ukrajna. Ez az úgynevezett puffer- vagy szürke zóna. Ebben az övezetben Makk László szerint 10-15 éven belül eldől, hogy ki hova tartozik: a NATO-hoz vagy Oroszországhoz.


Egy-két évtized múlva a két hatalmat már csak az éles határ választja el, és a határ két oldalán ott sorakozik fel a két óriási fegyverarzenál. A két fél itt valószínűleg megáll. Nagy háború nem várható, mert az senkinek sem érdeke. Bár a NATO tervei között ugyan szerepel, hogy felveszi tagjai közé Ukrajnát, de úgy tűnik, a versenyfutásban Oroszország előbb rajtol. Makk László szerint, ami jelenleg történik az orosz befolyási övezetekben, abból látszik, hogy Oroszországnak mindenre kész forgatókönyve, sőt konkrét hadműveleti terve van. A NATO viszont nagyon úgy tűnik, hogy nincs még felkészülve a válaszokra.

Következő oldal>>>

Szerkesztő van az oldalon. Irány a Bevezető oldalra!

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!